Thema kunst

Het thema 'kunst' is een veel voorkomend thema binnen het basisonderwijs. Je wil je kinderen zo goed mogelijk kennis laten maken met alle culturele praktijken om hen heen, en de magie die kunst met zich meebrengt. Toch is kunst een erg breed begrip. Onder kunst vallen enorm veel subthema's, zoals beeldende kunst, theater, fotografie, schilderkunst, architectuur en nog veel meer. Daarom hebben wij ons gericht op één discipline, namelijk de schilderkunst.

 

Om de kinderen toch een klein beetje kennis te laten maken met de soorten kunst, hebben we een PowerPoint presentatie gemaakt met een korte uitleg per kunstonderdeel. 

We starten met een 'grej of the day' (raadsel). De kinderen raden over welk thema ze gaan werken. Dit raadsel kan je eventueel op vrijdag meegeven, zodat de kinderen de tijd hebben om er in het weekend over na te denken. Daarna neem je in de klas (of nu thuis, i.v.m. het thuisonderwijs) de PowerPoint presentatie door. 

Tekstboekje thema kunst

Voor het thema kunst hebben wij een tekstboekje gemaakt met vijf teksten inclusief opdrachten. De teksten gaan over:

- Kennismaken met kunst

- Schilderkunst in de Gouden Eeuw

- Het impressionisme en Pointillisme

- Schildermaterialen

- Op-Art

 

in het tekstboekje wordt kennis gemaakt met verschillende schilders, schilderstijlen, tijdsperiodes en technieken. Bij iedere tekst zijn vragen gemaakt. Hierin worden verschillende strategieën van het begrijpend lezen geoefend, er worden meningen gevraagd en de laatste opdracht is een creatieve opdracht (behalve bij de eerste tekst).