Het museum is een erg breed thema. Het is leuk om samen met de kinderen te bedenken wat voor soort museum het wordt. Wordt het een kunstmuseum? Of een geschiedenis-museum? Er zijn héél veel opties. Wij hebben gekozen voor een kunstmuseum. Een mooi eindproduct is het bewaren van een klein stukje museum in of buiten de klas, waar bijzondere kunstwerken getoond kunnen worden gedurende het schooljaar. Zo hebben wij een stenenmuseum en een klein kunstmuseum op de gang. 

 

Doelen:

Ik leer welke verschillende kleuren er zijn en het verschil tussen lichte en donkere kleuren duidelijk maken

- Ik ervaar dat mooi of niet mooi vinden van kunst allemaal mag, iedereen mag er een mening over hebben

Ik maak zelf verschillende soorten kunst

- Ik leer wat een museum is, waarom een museum bestaat en welke soorten musea er zijn

- Ik weet wie er in een museum werkt

Boekeninspiratie

Woordveld

De kinderen bedenken wat ze al weten over het thema 'museum'. Hier zijn we gericht op verschillende soorten musea. Hierna is besloten over wat voor soort museum de kinderen wilden gaan werken en opbouwen. Ook de regels kwamen er meteen bij kijken, zoals 'kijken doe je met je ogen'. Een woordveld als deze is een mooi uitgangspunt voor de opbouw van je thema. 

Thematafel

De thematafel is een mooie plek om meegebrachte materialen en themaboeken uit te stallen. Ook kunnen gemaakte werkjes er een plekje krijgen. TIP: hang het woordveld bij de thematafel. 

Themahoek: het museum

Tips:

- Maak een hoek met twee kasten. Zo heb je niet alleen de muur om werk op te hangen
  maar ook de achterkant van de kasten

- Zet twee tafels op elkaar en span hier vershoudfolie omheen. Zo maak je een vitrine
  voor breekbaar werk zoals kleiwerkjes

- Zet een balie (tafel) met kassa neer. De kinderen maken zelf toegangskaartjes, deze kan
  je lamineren. De kaartjes zijn te koop bij de kassa

- Biedt ook rollen aan, bijvoorbeeld met DEZE rollenkaartjes van juf Anke. 

Creatieve activiteiten

Binnen het thema 'museum' kan je enorm veel creatieve activiteiten aanbieden. Je kan per schilder gaan werken, bijvoorbeeld over Mondriaan en Kandinsky. Je kan er ook voor kiezen om creatieve technieken aan te bieden. Op deze website staan heel veel creatieve technieken uitgewerkt. Op de foto's in het museum hierboven zie je o.a. de vouwdruk. HIER vind je alle creatieve technieken.

 

Je kan ook aan de slag met bijvoorbeeld kralenplanken. Laat een mooi vierkant schilderijtje maken OF print er eentje van internet. De kinderen maken hier een mooie lijst bij op de kralenplank. 

Het thema museum is een uitgelezen kans om de kinderen weer eens een ik-portret te laten maken. Dit kan je laten doen in het format rechts: een spiegel. 

muziek

Een leuk lied bij het thema Museum is het lied 'Mijn standbeeld' van Jeroen Schipper. Goed te combineren met een dansles. Dit lied kan je HIER luisteren.