Engels in de onderbouw; vaak een nog wat nieuw begrip voor de meeste leerkrachten. Mijn ervaring is dat leerkrachten Engels vaak spannend vinden om te geven in een klas. En dit is het ook, zeker de eerste paar keren. Het is daarentegen zo, dat veel leerkrachten er moeilijker over denken dan dat het daadwerkelijk is. Je kunt al veel bereiken met liedjes en spelletjes die je ook in het Nederlands speelt. Je kunt Engels opnemen in je dagelijkse praktijk door bijvoorbeeld het eet-en-drink liedje in het Engels te zingen, of het naar huis gaan liedje. 

 

Met deze pagina willen we je helpen om toch Engels te gaan geven in de onderbouw, en makkelijker de drempel over te gaan. Je zult zien dat de kinderen het onwijs leuk vinden, en er héél veel van oppikken (de eerste les al!). 

 

We zullen beginnen met wat tips voor de Engels les, en leuke liedjes om iedere Engels les weer te zingen.

Tips voor een effectieve Engelse les

Hieronder vind je een aantal tips die je goed kunt gebruiken voordat je je eerste Engelse les gaat geven (of als je je Engelse lessen wilt gaan veranderen):

 

1. Zorg dat de kinderen zien dat je Engels gaat praten. Doe dit bv. met behulp van een keycord met een sleutelhanger van een Engelse vlag, of een 'Engelse knop' op je hoofd die je
   aanzet samen met de kinderen waarna je Engels praat. Hierin moet je wel consequent zijn, anders werkt het niet meer. Doe de keycord af of de 'Engelse knop' uit aan het eind van 
   de les, en switch weer terug naar Nederlands. 

2. Praat gedurende de Engels les de gehele tijd Engels. Kinderen maken in hun hersenen een apart vakje met Engelse woordenschat. Wanneer je Engelse woorden in het Nederlands 
    gaat vertalen en andersom, raken de Engelse en Nederlandse vakjes door elkaar. Wees niet bang dat de kinderen je niet begrijpen, ze begrijpen meer dan je denkt! 

3. Een tip gevolgd op de vorige tip: maak veel bewegingen bij wat je doet. Zeg je 'sit down please', doe het dan voor. Op die manier leren kleuters heel snel én begrijpen ze je. 

4. Een tip als je onzeker bent over je eigen vaardigheid: kijk Engelse films met Engelse ondertiteling en probeer eens een Engels boek te lezen. Zo heb ik ook Engels geleerd!

Liedjes voor iedere Engels les 

Hieronder vind je liedjes die je iedere Engels les weer kunt gebruiken. Herhaling is belangrijk!

Voor andere leuke liedjes bij thema's: kijk eens op www.supersimple.com

Hello how are you

Hello hello!

Goodbye goodbye

bye bye goodbye

Days of the week

the months chant

lessenreeksen

Hieronder volgen de uitgewerkte lessenreeksen. De liedjes die zijn gebruikt kun je natuurlijk aanpassen aan de liedjes van jouw voorkeur. Eén lessenreeks duurt vier lessen en beslaat verschillende onderwerpen. Iedere lessenreeks zal één tot drie onderwerpen aan bod laten komen, soms met subonderwerpen. De onderwerpen zijn gekozen uit de onderwerpen die volgens het SLO aangeboden moeten zijn aan het eind van groep 2. 

lessenreeks 1: dieren, bewegingen en kleuren

Lessenreeks 1 - les 1

lessenreeks 1 - les 2

lessenreeks 1 - les 3

lessenreeks 1 - les 4

losse lessen

Christmas

Pete the cat: pete's big lunch (eten)