Het piratenthema is een erg stoer thema waar de kinderen veel fantasie in kwijt kunnen. Piraten zijn vaak grappig en spannend en schatkaarten hebben iets geheimzinnigs. Met dit thema kun je groots uitpakken in de klas. Op deze pagina worden voorbeelden en tips gegeven en kun je bestanden downloaden om te gebruiken in de klas.

 

Doelen:

- De kinderen weten wat een piraat is

- De kinderen weten wat piraten doen

- De kinderen kunnen een schatkaart lezen

- De kinderen weten dat piraten niet goed met elkaar omgaan, en hoe je dat juist wél moet 
  doen (klassenregels)

boekeninspiratie

themavoorbereiding

Inrichting van de hoeken

Themahoek

De themahoek kan ingericht worden als een piratenhok. Zie voor een voorbeeld de eerste drie foto's rechts. Het piratenhoek kan met hele simpele materialen aangekleed worden, zoals bruin geverfde dozen, een zwart kleed en een grote piratenvlag. Voeg daarna piratenkleding toe en verrekijkers, een haak, piratenhoeden, ooglapjes, bandana's, kapot gescheurde witte t-shirts en zwaarden. Spreek van tevoren duidelijke regels af met de kinderen over het gebruik van de zwaarden. Zorg er daarnaast voor dat er genoeg verkleedkleren zijn voor het aantal kinderen dat in de hoek mag spelen.

 

Op de vijfde foto rechts is een piratenschip te zien. Deze staat op deze foto op de gang. Dit piratenschip kan ook in de klas als themahoek gebruikt worden voor rollenspel. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De foto's rechts zijn foto's uit een ander lokaal van het thema piraten. Deze hoek hebben de kinderen zelf ingericht. De tafel die er normaal instaat is omgekeerd als boot. Daar is een oud spinnewiel aan vastgemaakt en een grote verrekijker. De kinderen hebben zelf de vlag, de vlaggenmast en het zeil ontworpen. Piratenkleding erbij en... Spelen maar!

 

 

 

 

 

 

 

 

Bouwhoek

In de bouwhoek kunnen verschillende materialen toegevoegd worden. Rechts op de foto staat een grote tak van een boom met daaraan een piratenvlag geknoopt. Daarnaast kan er ook een rond stuk plastic of hout neergelegd worden als stuur. Om de kinderen te inspireren kunnen er foto's opgehangen worden van (echte) piratenschepen. Neem bijvoorbeeld foto's van de schepen van de films 'Pirates of the Caribbean'. 

Zie rechts op de tweede foto een voorbeeld van een klein piratenschip die de kinderen hebben gebouwd. De pegdolls hier onder kan je gemakkelijk zelf maken met aquarelstift of verf. Een leuke toevoeging aan de bouwhoek, thematafel, verteltafel en/of zandtafel.

Zandtafel

De zandtafel kan verrijkt worden met verschillende materialen. Rechts op de foto is de zandtafel verrijkt met takjes, stenen, een schatkistje waar gouden munten in zitten en piraten PlayMobil poppetjes. 

 

De munten kunnen de kinderen verstoppen en zoeken met bv. een zelfgemaakte schatkaart. Rollenspel kan gespeeld worden met de poppetjes. 

 

Buiten een zandtafel zou je ook de watertafel kunnen inzetten voor dit thema. In de watertafel kunnen de kinderen aan de slag met drijven en zinken: wat drijft en wat zinkt? Een voorbeeld hiervan staat op de derde foto rechts. 

Thematafel

Rechts is een voorbeeld van de thematafel te zien. Er is voor gekozen om een piratenschip neer te zetten met poppetjes en een piratenvlag. Daarnaast liggen de handpoppen op de thematafel die gebruikt worden voor de poppenkastvoorstellingen. De kleurplaten die de kinderen mogen gebruiken liggen op tafel. Er is voor gekozen om op de thematafel ook materialen van de Disneyfilm 'Peter Pan' neer te zetten, waar veel piraten in voorkomen (o.a. kapitein Haak). 

activiteiten

Creatieve activiteiten

1. Vlaggenmast & schip
  
De kinderen ontwerpen zelf de spullen die zij gebruiken in de 
  themahoek. Dit zijn o.a. de vlaggenmast, buitenkant van het schip,
  het zeil en de piratenvlag. Zoals op de foto rechts te zien is,
  kan dit met een stuk karton en een PVC-buis. Een verfroller is
  hier handig om te gebruiken, maar met de handen kan het ook. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Schatkistjes schilderen & ontwerpen
   
De kinderen schilderen en ontwerpen zelf hun eigen schatkistje.
   De schatkistjes die rechts op de foto te zien zijn, waren 
   voorheen sigarendoosjes. De schatkisten kunnen gevuld worden
   met zelfgemaakte edelstenen, gouden munten en gevonden
   stenen e.d. 

 

 

 

 

 

 

3. Sieraden rijgen (patronen)
   De kinderen maken hun eigen sieraden, eventueel voor in hun
   zelfgemaakte schatkist. Voor deze sieraden heb je nodig: touw,
   gekleurd papier, een schaar en lijm. De kinderen vouwen een 
   gekleurd papier dubben en knippen hier een vorm uit. Deze 
   vorm vouwen ze uit en om het touw heen. De kinderen uit groep 
   2 kan je de opdracht geven om een patroon te maken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Bootje vouwen
   
De kinderen kunnen een bootje vouwen volgens het stappenplan
   rechts op de foto's. De kinderen bepalen zelf welke kleur de 
   boot wordt en hoe ze de boot versieren. De boot kunnen ze 
   uiteindelijk opplakken op een groot papier en hier de achtergrond
   bij bedenken (bv. op een woeste zee, in de haven, in een grot etc.)

Muziek

Het lied van woeste willem

Wij zijn piraten

Woeste Willem

Zeemansliedje

Taalactiviteiten/rekenactiviteiten

Deze activiteit is zowel een taal- als rekenactiviteit. In de klas ligt opeens een fles met een brief erin (flessenpost). De brief (rechts) wordt uit de fles gehaald, en voorgelezen. Maar het lezen lukt niet zo goed. Er staan tekeningen tussen. Een paar kinderen uit groep 2 gaan de brief ontcijferen. Wat staat er nu op de brief? Het wordt nu duidelijk. Een piraat zit vast op een eiland en kan er niet meer vanaf. Zijn boot is stukgegaan dus hij kan ook niet meer terugvaren. Nu is de vraag of de kinderen hem kunnen komen redden. 

 

De brief kan aanleiding zijn tot een drijven en zinken les. Om bij het eiland te komen moeten we over het water, dus de kinderen moeten wel iets maken wat drijft. De brief kan ook een aanleiding zijn tot een techniekles: bouwen van een schip of andere mogelijkheid om over water te gaan. Laat de fantasie van de kinderen de leidraad zijn voor de activiteit. 

Leuke downloads

Woordkaarten thema 'piraten'