Tips met betrekking tot de AVG in het onderwijs

De Algemene Verordening Gegevensbescherming is er voor je privacy, maar welke vragen zijn nu relevant op school en in de klas?

Onderstaan een overzicht van zaken waar je
niet altijd bij stil staat. 


1. Hoe bewaar ik bestanden?

Sla bestanden op in een beveiligde online omgeving zoals Onedrive of Sharepoint. Gebruik geen USB-sticks of Dropbox en zet leerlingsgegevens altijd in het Leerlingvolgsysteem!


2. Terwijl je aan het werk bent

Zorg er altijd voor dat er niemand meekijkt als je aan het werk bent. Met al die verschillende wachtwoorden vinden leerkrachten het makkelijk om deze te laten 'onthouden' door de computer. Zorg daarom, wanneer je thee gaat halen, wanneer je het toilet bezoekt of even naar een collega gaat, dat je jouw account vergrendelt. Druk op <Windows + L> om je scherm te beveiligen!


3. Heb ik toestemming?

Voor een leerkracht is het belangrijk dat hij of zij weet waar gegevens van leerlingen voor gebruikt mogen worden en met wie je deze wel of niet mag delen. Telefoon- en adreslijsten mogen niet meer op het bureau slingeren of aan het prikbord hangen.


4. Sociale media

Het is belangrijk dat er duidelijke schoolbrede afspraken gemaakt worden omtrent sociale media. Spreek af met ouders, directie en collega's wat op welk platform gepost mag worden. Het spreekt een beetje voor zich, maar werkgerelateerd contact met ouders hoort via mail en online omgevingen en niet via Facebook, Snapchat of Twitter. 


5. Het delen van foto's en video's.

Het is voor ouders natuurlijk hartstikke leuk om foto's van hun kroost te zien die geconcentreerd een bloemetje aan het knippen is. Toch moet je je afvragen wat de meerwaarde is. Daarnaast moet je je bij iedere foto of video bedenken of er bezwaar zou kunnen ontstaan als je deze deelt.  Check dit dus voor je post!


6. Is het veilig opgeborgen?

Je loopt risico als je je map met CITO scores laat slingeren op je bureau. Bewaar privacygevoelige informatie in een afgesloten kast. Zorg dat wanneer je deze informatie print je deze direct uit de printer haalt. 


Waren deze tips nuttig voor jou? Heb je iets toe te voegen? Laat weten wat je ervan vond door onderstaande sterren te geven of door een reactie te plaatsen!

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.