Photo Probs kerst

Doel:

De kinderen doen onderzoek naar wat nou typisch kerstfiguren of vormen zijn. Aan de hand hiervan kiezen ze een of twee figuren uit die zij uiteindelijk gaan omtoveren tot een photo prop. 

 

Benodigdheden:

-Engels karton (kerstkleuren)

-Viltstiften

-Scharen/prikmatten

-Satéprikkers

-Lijm/plakband

 

De les:

De betekenis van deze photo props slaat eigenlijk op de figuren die erop staan. Deze zijn erg betekenisvol indien de kinderen bezig zijn met het thema Kerst. De vormen van de photo props is afhankelijk van wat de kinderen maken, zo kan het bijvoorbeeld een kerstmuts of een cadeautje voorstellen met altijd een satéprikker eraan vast. De photo props zelf zijn ruimtedoorstekend. De photo props worden gemaakt door middel van saté prikkers, Engels karton en viltstiften. De kinderen knippen de vorm die zij willen uit het Engels karton en maken de details met viltstiften. Hierna plakken ze het figuur op de satéprikker, op de scherpe kant, met behulp van lijm of eventueel plakband. De kinderen zitten eerst in een kringopstelling, hierna zullen zij wel aan tafel aan de slag gaan. Op tafel liggen alvast de materialen klaar zodat de kinderen gelijk aan de slag kunnen. De leerkracht vertelt de kinderen dat ze hun eigen photo props gaan maken in het kader van kerstmis. De leerkracht vertelt de kinderen wat nou photo props zijn en laat enkele voorbeeld hiervan op het bord
zien. Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met hun eigen photo props. Nadat de photo props gemaakt zijn kunnen de kinderen, bijvoorbeeld op het kerstdiner, met deze photo props op de foto. (Ouders maken foto’s indien ze dat willen, in verband met privacy). De photo props kunnen tevens ook tentoongesteld worden in de klas.

 

*Deze les is bedacht en ontworpen door juf Merve Özkan*