Gouden Weken #1

Gepubliceerd op 24 augustus 2021 om 12:00

Wat is dat precies?

De ‘Gouden weken’ zijn in het leven geroepen om leerkrachten te laten nadenken over groepsvorming -vooral aan het begin van het schooljaar. Ik hoor verschillende collega’s wel eens vertellen dat die gouden weken onzin zijn. 'Je moet heel het jaar werken aan groepsvorming!' Daar hebben ze een punt, maar toch zijn die gouden weken helemaal niet zo onzinnig als sommige collega’s denken.

 

Groepsvorming bestaat uit verschillende fasen die een groep in ongeveer zes weken doorloopt. Na deze zes weken zijn de rollen voor het grootste deel bepaald voor de rest van het schooljaar. Met andere woorden, de eerste zes weken van het schooljaar zijn dus wel degelijk het belangrijkst bij groepsvorming!

Hangt dan alles af van die zes eerste weken? Nou, ook niet helemaal… Wanneer er een nieuwe leerling in de klas komt of een andere leerkracht kan het groepsvormingsproces opnieuw plaatsvinden.

‘Erg leuk deze info, maar wat moet ik er mee? Hoe werk ik aan groepsvorming?’
Nou, doe groepsvormende activiteiten! Ik deel in iedere nieuwe blog 1 groepsvormende activiteit voor tijdens de gouden weken. Ze zijn niet moeilijk of tijdrovend, maar werpen wel vruchten af!
Hieronder vind je de eerste groepsvormende activiteit:

De Levende knoop

Ieder kind staat in de cirkel/kring en steekt de rechterhand uit en pakt een willekeurige hand van een klasgenoot vast. Hierna doen de kinderen dit met hun linkerhand (niet dezelfde persoon).
Nu begint de opdracht! De kinderen moeten proberen samen een cirkel te vormen, hand in hand zonder elkaar los te laten!

Heb je deze opdracht gedaan met jouw klas? Laat hieronder weten wat je er van vond! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.