Gouden weken #3

Gepubliceerd op 7 september 2021 om 08:00

Activiteit: Letters maken

Deze groepsvormingsactiviteit vinden kinderen meestal het leukst en is te spelen in verschillende variaties! 
Bedenkt een letter (of cijfer) dat de kinderen samen met hun lichaam op de grond moeten maken. Bijvoorbeeld de F.

Klassikaal

Kinderen mogen overleggen. Het is de bedoeling dat ze de letter F liggend op de grond maken met de hele klas. Hierbij moet de letter wel in verhouding zijn. Wanneer kinderen dit luidruchtig doen benoem je dit na dat de letter gemaakt is. 'Wat vonden jullie van het volume? Kunnen jullie dit ook op een wat zachter volume?' Zijn er andere dingen die je zijn opgevallen? Benoem dit. Je zult zien dat een aantal kinderen de leiding proberen te pakken. Dit is niet erg, kinderen leren hierdoor welke manier van aanspreken het beste loont. De kinderen hebben het trucje na een aantal keer door. Maak de opdracht moeilijker. Vertel de kinderen dat ze nu zonder te praten een andere letter moeten maken. Dit is voor de leiders extra moeilijk. Je zult zien dat de leiders bij de praatopdracht vervangen worden door andere leiders, die juist heel goed zonder te praten iets voor elkaar krijgen. Benoem dit na dat de letter ligt. 

Wedstrijd

Verdeel de klas in twee groepen. Het spel werkt hetzelfde als hierboven beschreven. Welke groep is het snelst en kan het beste op een 'normale' manier de opdracht uitvoeren. Je kunt variëren met praten of zonder praten. Je kunt kinderen ten alle tijden wisselen van groep.

De opdracht is bij 'wedstrijd' waardevoller voor de leerkracht. Je kunt kinderen wisselen van groep. Zo kun je goed zien wat er met de groepsdynamiek gebeurt. Wie neemt de leiding als je de leiders van de ene groep ruilt met de stille kinderen van de andere groep?
Benoem alles wat je opvalt. Negatieve, maar zéker ook positieve punten!

Heb je deze opdracht gedaan met jouw klas? Laat hieronder weten wat je er van vond! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.